Fast fashion, oneerlijke arbeidsomstandigheden, een milieu-onvriendelijk productieketen,… Er zijn zoveel redenen waarom het tijd is dat de mode-industrie zich verdiept in het verduurzamen en transparanter maken van het productieproces. Het kan en moet anders!

Zo is de mode-industrie verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde koolstofemissie, dat is meer dan alle internationale vluchten & zeevaart samen. 20% van de industriële watervervuiling, de op één na grootste verbruiker van water ter wereld en wordt er per jaar 70 miljoen ton aan olie verbruikt om polyester te produceren.

Boerderij en breistudio The Knitwit Stable is het enige initiatief in Nederland die het gehele productieketen in beeld brengt: van het houden van de dieren, het verwerken van Nederlandse wol in garens tot aan de productie van een lokaal en eerlijk gemaakt wollen eindproduct.

Op deze manier maken wij transparantie in elke schakel mogelijk.

Enthousiast over deze masterclass of heb je vragen? We bieden de masterclass zowel voor professionals als particulieren aan.

Masterclass groep aan het werk.

ik begrijp nu pas wat ik afgelopen jaar in de theorieles gedaan heb op school

– student Amsterdam Fashion Instituut

Ondanks de grote kennis over brei dat binnen onze organisatie aanwezig is, was deze dag erg leerzaam en verrijkend. In een een inspirerende omgeving door echte vakvrouwen

– Marielle de Groot, directeur productie Fully Fashion

Masterclass voor bedrijven

DUURZAAMHEID EN TRANSPARANTIE
Het kan en moet anders!

Van een internationaal modebedrijf naar een boerderij met schapen en een breiatelier in Baambrugge. Deze masterclass wordt gehouden door Reina Ovinge, oprichter van The Knitwit Stable.

The Knitwit Stable verzorgt haar masterclasses op een boerderij & breistudio in Baambrugge. Hier is het hele productieproces onder één dak samengebracht met vijftig geiten en schapen, twee industriële breimachines en vier linking machines. Tijdens de Masterclass ‘Duurzaamheid en Transparantie’ krijg je inzicht in de totale keten van wol waarbij alle duurzaamheid topics aan bod komen. Gedurende deze eendaagse Masterclass word je vooral door doen en ervaren wijzer. Je krijgt een beter inzicht in het proces waardoor je efficiënter kunt communiceren en reëlere verwachtingen krijgt ten aanzien van duurzaamheid, design en productie. Doordat je zelf in de kern staat van de productie, kom je tot verrassende nieuwe ideeën over je eigen rol in het maakproces. Dit leidt tot meer tijd voor creatie en innovatie! Wij tonen je daarnaast de documentaire ‘From Goat to Garment’ om extra inzicht te geven in de hele supply chain van mohair.

De masterclass start bij de merino schapen en de angorageiten. Hier komen belangrijke vraagstukken aanbod als:

 • Wat zijn de belangrijke duurzaamheid topics?
 • Is scheren dieronvriendelijk?
 • Welke pesticiden worden gebruikt?
 • Welke vachten kan je gebruiken?
 • Wat kost ruwe wol?
 • Wat is de voetafdruk van wol?
 • Hoe wordt wol gesponnen?
 • Hoe gaat industrieel breien en linken?
 • Wat kun je met wol en – ook belangrijk – wat niet?
 • Welke certificeringen zijn er?

In de middag ga je ook zelf aan de slag. Je krijgt uitleg en instructies om een muts te breien of een technische swatch op een Brother handbreimachine.

Voor wie?: Bedrijven in de mode-industrie, zoals: (CSR) management, product development, design, inkoop, quality control en studenten.

Tijd: Deze masterclass is van 10:00 tot 16:00, met om 9:30 uur inloop met koffie/thee en koek, inclusief lunch.

Kosten: De kosten van deze masterclass bedragen €225,- ex. btw per persoon

Data: Op aanvraag (min 6 personen en max 10 personen). Neem contact op via info@theknitwitstable.nl.

Masterclass voor particulieren

Een nieuwe trui is vaak snel gekocht. Maar welke wereld gaat er schuil achter jouw wollen trui? Op onze boerderij met breistudio laten we je tijdens de Masterclass ‘De wereld achter een trui’ kennis maken met het maakproces van jouw wollen trui. Hierdoor krijg je inzicht in de wol keten, het ambacht en alle facetten die komen kijken bij het produceren van een trui. Je maakt kennis met onze merinoschapen, Texelaar schapen en angorageiten. Je leert over dierenwelzijn, het scheren van de vachten, de verschillende kwaliteiten wol en over de eigenschappen en toepassingen van wol. Daarnaast laten we zien hoe garen tot stand komt en demonstreren we het maken van een trui. Ook tonen we onze documentaire “From goat to garment” .
Na deze masterclass weet je alle ins en outs over de gang van zaken in de mode-industrie, de wolindustrie en hoe een trui gemaakt wordt. En vooral ook waar je zelf op kan letten bij de aankoop van een trui.

Naast bovenstaande ga je in de middag ook zelf aan de slag. Je krijgt uitleg en instructies om een muts te breien op een Brother handbreimachine. Dit onderdeel duurt tot vier uur. Je gaat naar huis met een zelfgebreide muts van Hollandse garen.

Voor wie: Particulieren (ervaring is niet vereist)

Duur: Deze masterclass is van 10:00 tot 16.00 met een inloop om 9:30 met koffie/thee met een snack en er is een lunch inbegrepen.

Kosten: De kosten om deze masterclass te volgen bedragen €225,- incl. btw per persoon, inclusief lunch & een wollen muts van Nederlandse wol.

Data:
10 juni – masterclass
11 augustus – masterclass

Betaal met iDeal

Meld je aan voor de nieuwsbrief. Hierin worden nieuwe data bekend gemaakt.

Workshop: Brei je eigen omslagdoek van mohair

Naast de masterclasses die we organiseren geven we nu ook een workshop om je eigen omslagdoek te breien op de breimachine!

Deze heerlijke warme en zachte omslagdoek word gemaakt van mohairwol van Nederlandse jonge geiten. Mohair heeft als extra karaktereigenschap een prachtige glans en is door zijn harige textuur super zacht, licht en duurzaam. In onze workshop bieden wij uitleg voor het breien van deze omslagdoek in donkergrijs en donkerblauw! De kosten van deze workshop zijn €195,- en je gaat naar huis met je zelfgebreide omslagdoek van mohair.

 • 21 april van 13:00 tot 17:00
 • 2 juni van 13:00 tot 17:00
 • 28 juli

De kosten van de workshop zijn €195 en deze kun je betalen via de betaallink hieronder. Graag in de beschrijving je naam en de datum benoemen wanneer je de masterclass wilt volgen. Als je met meerdere mensen de masterclass wilt volgen kun je de link meerdere malen betalen.

Betaal met iDeal

Vragen? Schroom niet om een mailtje te sturen naar info@theknitwitstable.nl