Nederlands
EUR

Onze materialen

Wol is een super mooi en veelzijdig materiaal, wat het heel erg waardevol maakt.

Een kleine uitleg vooraf

Kriebelt wol en wat is micronage?

Hoe zacht wol is wordt bepaald door de dikte van de wolvezels, de haartjes. Hoe dunner de vezel, hoe zachter de wol. Dunne vezels buigen als ze in aanraking komen met de huid, dikkere vezels buigen niet en dat kan kriebelen. Dit drukken we uit in micron. Wol met een micron lager dan 26 wordt gezien als erg zacht en draagbaar op de huid. Vanaf 30 micron wordt het gezien als grove wol, maar dat betekent zeker niet dat de kwaliteit lager is of dat het niet gebruikt kan worden voor kleding, In Scandinavie is het heel gebruikelijk om grove wol voor truien te gebruiken.

Onze wolsoorten

Merino

Wol heeft van nature fantastische eigenschappen waarmee het zich onderscheidt van synthetische materialen. Het is zelfreinigend, brandwerend, vochtregulerend en 100% biologisch afbreekbaar. De wol verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter.

Het schaap Het merino schaap is het grootste schapenras ter wereld. De wolvezels van het merino schaap groeien zo’n 10 keer dichter op elkaar dan bij andere schapen en is de wol ook nog eens super zacht! De vezeldikte van merino is namelijk tussen de 17 en 23 micron. Geen wonder dat het de meest gebruikte wol op de wereld is.

Herkomst Een oorsprong van het Merinoschaap wordt gevonden in Marokko waar het aanwezige ras werd gekruist met een ras uit Spanje. Dit werd het Merinoschaap. Later zijn deze schapen over de hele wereld geëxporteerd en zijn ze nu voornamelijk in Australië en Zuid Amerika te vinden.

Onze merinoschapen

Op onze boerderij hebben wij zelf ongeveer 50 merinos rondlopen. Die leveren per schaap per jaar zo’n 3 kg wol op. Naast onze eigen wol kopen we deze ook in van collega fokkers. We gebruiken de vachten van onze dieren als basis voor onze garens en het eigen modelabel van The Knitwit Stable.

Mohair

Mohair artikelen zijn mooi harig en hebben een chique, maar ook speelse uitstraling. De wol is glanzend, geeft prachtige kleuren , is super zacht en licht. Deze wol heeft een groot thermoregulerend vermogen en is biologisch afbreekbaar.

De geit Mohair is de wol van een angorageit. Angorageiten zien er niet alleen alleraardigst uit met hun mooie, witte, krullende vacht, maar geven ook nog eens een van de mooiste wolsoorten! De wolvezels zijn namelijk erg lang en dun, waardoor het garen erg zacht en glad is. Daarnaast is het glanzend als zijde en vervilt de wol niet, waardoor het zijn harigheid behoudt. Als kers op de taart houdt mohair erg goed kleuren vast, waardoor geverfde kleuren langer mooi
blijven.

Herkomst De geiten hebben een lange weg afgelegd voordat ze ook in Europa waren te vinden. Ze komen namelijk uit Tibet, in Oost-Azië. Later zijn ze in de vallei Angora in Turkije terecht gekomen. Hier hebben ze ook hun naam gekregen. Nu zijn ze voornamelijk te vinden in Zuid-Afrika, Noord-Amerika en Europa, alhoewel we er binnen Europa niet zo veel hebben. In Frankrijk zijn de meeste geiten van Europa en is er een landelijke fokvereniging om de kwaliteit van de mohair in stand te houden.

Onze geiten In Nederland zijn er een aantal angorageit fokkers, waar wij er één van zijn! The Knitwit Stable is ontstaan na de komst van Billy & Betsie. Ondertussen hebben we ongeveer 25 geiten rondlopen. De mohair die wij gebruiken voor de truien en vesten is voornamelijk die van jonge geiten. De eerste twee scheerbeurten leveren namelijk de zachtste mohair, omdat de wolvezels het dunst zijn. Daarna worden de vezels dikker en noemen we het ook wel volwassen mohair. We hebben hier nu plaids mee gemaakt in samenwerking met de Franse boeren! zie het plaid Aukje

Wij combineren de mohair met merino en een klein beetje nylon om te zorgen dat het garen stabieler wordt en niet breekt.

Alpaca

De truien en vesten van alpacawol zijn ontzettend zacht en hebben een luxe uitstraling door de zachte glans. Het heeft een groot vocht- en thermoregulerend vermogen. Daarnaast is het goed bestand tegen bacteriën, is het brandwerend, hypoallergeen en biologisch afbreekbaar.

De alpaca Alpacawol is, net als schapenwol, goed te vervilten en ook nog eens een goede isolator. Het houdt warmte nog beter vast dan schapenwol, namelijk 3 tot 5 keer! Perfect voor in de winter. Daarnaast is het ook nog eens super zacht, het heeft namelijk een micron van 18-25!

Onze alpaca Oorspronkelijk komen alpaca’s uit Zuid-Amerika, maar de alpacawol die wij gebruiken voor onze producten kopen wij van diverse fokkers in Nederland.

Dutch Wool

Wol van Nederlandse schapen heeft een stoere uitstraling door de grovere wolvezels. We combineren het in onze producten met onder andere alpacawol. Dit is een perfecte match, omdat de alpacawol licht, superzacht en sterk is. Wolvezels zijn heel elastisch en hebben een vochtregulerend vermogen. Het verkoelt in de zomer en verwarmt in de winter, is zeer goed bestand tegen bacteriën en is brandwerend. Daarnaast groeit het elk jaar weer aan en is het biologisch afbreekbaar. 

Het Nederlandse schaap Dat we Nederlandse wol gebruiken van echt Nederlandse schapen voor kleding, is best bijzonder. De micron ligt namelijk hoger en wordt veelal gezien als “van lagere kwaliteit”, wat niet zo is! In Nederland zijn we het niet gewend om grove wol te gebruiken, maar in Scandinavië is dat veel normaler. Het is ook maar goed dat we de wol gebruiken, we hebben namelijk zo’n 800.000 schapen in Nederland rondlopen die elk jaar weer ongeveer 1 miljoen kilo leveren die ander veelal op de vuilstort terecht komt.

Onze Dutch Wool  Het garen bestaat hoofdzakelijk uit Kempisch heideschaap wol. In samenwerking met natuurbegrazingsbedrijf De Wassum sorteren we de wol zorgvuldig. Elk jaar wordt er gefokt voor verbeterde wol. Voor het mooiste eindresultaat en om de beste eigenschappen te combineren mixen we de Nederlandse wol met een merino en alpaca. Het overgrote deel ( 60%) bestaat echter uit Nederlandse wol.

Kempisch heideschaap wol: 

Wist je dat Kempische Heideschapen zijn ontstaan doordat lokale schapen in Kempen rond 1800 zijn gekruist met Spaanse merino’s? Daardoor is hun wol zachter dan die van andere heideschapen. Helaas was er een tijd dat het ras bedreigd werd, maar gelukkig is er nu een vereniging die zorgt voor de instandhouding en het welzijn van het ras. Het Kempisch heideschaap wordt voornamelijk gebruikt voor natuurbegrazing. 

samenwerking Door de samenwerking met begrazingsbedrijf De Wassum, die erg belangrijk is geweest in het herontdekken van de kwaliteit van Kempische Heideschapen, hebben we de kwaliteit nog meer kunnen verbeteren. Lees hier meer over natuurbegrazingsbedrijf De Wassem

Gerecycled nylon & elastaan

Eigenschappen: 

Nylon geeft sterkte aan garen en bijvoorbeeld hakken en tenen van sokken . Elastaan geeft elasticiteit aan bijvoorbeeld boorden van truien . Helaas zijn nylon en elastaan niet afbreekbaar. Bij het recyclen van onze producten knippen we deze uit onze producten.

herkomst 

Nylon en elastaan zijn synthetische materialen, die zijn gemaakt van aardolie. Helaas ontkomen we er soms niet aan deze te gebruiken in verband met de sterkte van het garen, bijvoorbeeld bij het mohair garen (we zijn nu gereduceerd naar 2%) . Ook in onze sokken maken we gebruik van gerecycled nylon in hakken en teen. In de boorden gebruiken we 1 draad elastaan om de elasticiteit te behouden.

De biologie achter wol


Dat wol een mooi materiaal is met veel kwaliteiten wisten we al, maar waarom is dat zo? Wol onderscheidt zich van haar. Wol is net als mensenhaar opgebouwd uit proteïne, maar het belangrijke verschil is dat wol schubben en veel bochten hebben; ook wel weerhaakjes en kroes. Hierdoor kan de wol zich aan elkaar haken en draaien, waardoor het gesponnen en vervilt kan worden.


Er zijn maar een aantal soorten dieren die wol hebben. Zo hebben schapen, sommige geiten en alpaca's wol, maar ook bijvoorbeeld angorakonijnen. De angorageiten geven mohair wat feitelijk geen wol is maar haar.

Fokken op wol

De kwaliteit van wol is afhankelijk van de lengte, kroezing , glans en vooral de dikte van de vezel. Deze kwaliteit wordt elk jaar getest in een woltestcentrum. 

Voor fokkers is dit belangrijk, omdat we willen dat de kwaliteit van de wol elk jaar stijgt. De kwaliteit van de wol heeft niet alleen te maken met het selectief fokken van een hele kudde, maar ook met de voeding, leefomgeving en de verzorging. Kortom : de gezondheid van het dier vind je terug in de kwaliteit van de wol. 

Onze schapen en geiten hebben op onze boerderij genoeg ruimte in onze weides om heerlijk te grazen, bewegen en uiteraard geliefd te worden door The Knitwit Team. 

Cees en Reina weten precies wat de schapen en geiten nodig hebben om ervoor te zorgen dat wij mooie producten van hoge kwaliteit wol kunnen maken in onze mini-breifabriek.