Waar schapen zijn, is wol. En in een wereld waarin de grondstoffen langzaam opraken, en onze mindset verschuift naar het principe van bezit naar gebruik, is wol een hernieuwbaar duurzaam materiaal met unieke eigenschappen. In de jaren negentig kreeg de boer ongeveer 25 gulden voor een vacht van een schaap. Vandaag de dag krijgt de boer er slechts tussen de € 0,05 à € 0,30 per kilo voor. Sterker, voor zwarte wol moet je tegenwoordig zelfs betalen. Daarmee is het goedkoper om de wol weg te gooien, dan het te laten verwerken. En dat is zonde. Want jaarlijks brengen Nederlandse schapen zo’n twee miljoen kilo wol op.

Schaapskudde van diverse schapen, o.a. merino, zwartbles en kruizingen.

Het kan ook anders

Met synthetische vezels en fast fashion in opkomst, hebben Nederlandse boeren de wolproductie niet kunnen handhaven als een levensvatbare industrie. Dit leidde tot een bijna volledige verdwijning van de Hollandse wolindustrie. The Knitwit Stable gelooft erin dat het duurzaam verwerken en produceren van wol en Nederland mogelijk is. We onderzoeken voortdurend duurzame toepassingen, met de ambitie om het gebruik van bestaande Nederlandse wol binnen onze eigen landsgrenzen te kunnen behouden. Daarmee hebben we de zuivere ambitie om de gehele keten op kleine professionele schaal terug te brengen naar Nederland.

Zo dicht mogelijk bij huis

Omdat in Nederland geen professionele verwerkingsindustrie voor wol meer is, laten we deze in Europa professioneel wassen en spinnen tot garen. We willen voortdurend duurzame, innovatieve toepassingen van Nederlandse wol creëren en zijn daarom begonnen met het ontwikkelen van garens van schapenwol, mohair en alpaca.

Voor makers en consumenten

Omdat we de makers van morgen toegang willen geven tot duurzame, innovatieve toepassingen van wol zijn onze garens te koop en staan we open voor samenwerkingen met bevlogen merken en designers. Voor consumenten die een verschil willen maken hebben we ons eigen label ontworpen. Ons eigen label en de garens per bol zijn verkrijgbaar via onze webshop.

Drie Nederlandse schapen.